Wydarzenie zgromadziło zespoły z całego kraju, które rywalizowały, prezentując regionalne przepisy, tradycje kulinarne oraz autorskie interpretacje dań z kurczaka zagrodowego. Ekipa z Wygnanki, reprezentująca województwo lubelskie, powiat radzyński, przyjechała do Ciechanowa, pokonując ponad 200 km. Ich stoisko przyciągało nie tylko smakoszy, ale także jurorów i prowadzących festiwal — wśród których znaleźli się Mateusz Szymkowiak, Katarzyna Gubała oraz Kuba Steuermark.
Podczas wydarzenia gospodynie chętnie odpowiadały na pytania o swoją miejscowość i region, prezentując nie tylko konkursowe przystawki z kurczaka, lecz także swoje popisowe „wygnaniaki” — pierogi z kaszą gryczaną i ziemniakami, które starają się wpisać na listę produktów tradycyjnych, a także znaną już z wcześniejszych konkursów słoninę w zalewie octowej z cebulką.
Festiwal „Polska od Kuchni” to cykl wydarzeń promujących lokalne smaki i kulinarne dziedzictwo różnych regionów kraju. Sukces KGW Wygnanka w Ciechanowie jest kolejnym dowodem na to, że regionalne tradycje kulinarne z Lubelszczyzny cieszą się coraz większym uznaniem także poza granicami województwa.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.