reklama
reklama

Koło Gospodyń Wiejskich z Bełcząca przeszło do kolejnego etapu ogólnopolskiego konkursu "Polska od kuchni". Festiwal KGW

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Informacje radzyńskieOgólnopolski Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich "Polska Od Kuchni" ma w tym roku trzecią edycję, a po raz drugi odważnie staje w szranki konkursu Koło Gospodyń Wiejskich z Bełcząca oraz osoby sympatyzujące z Kołem. Jak tłumaczy organizator konkursu, to wyjątkowe wydarzenie przygotowano, by podkreślić, jak ważne jest, aby idąc z duchem czasu, kultywować lokalną tożsamość i pielęgnować tradycje. Finał etapowego konkursu zostanie zorganizowany pod koniec września na błoniach PGE Narodowego w Warszawie i będzie to niezwykle atrakcyjne widowisko. Warto się postarać, by znaleźć się w finale.
reklama

Postanowili  pójść na całość

 

Konkurs jest prowadzony w kilku kategoriach: konkurs kulinarny (w tym roku motywem przewodnim jest niedzielny obiad), artystyczny, Miss Wdzięku, należy też nagrać 6-minutowy filmik. - W zeszłym roku też przystąpiliśmy do tego konkursu, ale z różnych względów okazało się, że za późno doszło nasze zgłoszenie. Nasz filmik, na którym zagrałem pana młodego, załapał się do konkursu, ale mieliśmy trudności organizacyjne i praca przepadła. Dlatego w tym roku postanowiliśmy jeszcze raz powalczyć. Tym bardziej że to organizatorzy konkursu sami nas do tego zachęcali. I tak postanowiliśmy pójść na całość. Czy wygramy, czy nie wygramy, nie ma znaczenia, ważne, że bierzemy udział - mówi Eugeniusz Latek, radny z Bełcząca, ale także społecznik i inspirator wielu działań.

reklama

 

Cenny filmik

 

Bardzo ciekawy jest stworzony przez KGW filmik do konkursu. Jego realizacją zajął się Marek Jeżowski. Film jest opowieścią o tym, jak dawniej powstawało masło. Użyty sprzęt do oddzielania masła od mleka to niemiecka centryfuga, ręczny separator, przechowywana w rodzinie Latków od pokoleń. Do tej pory sprawna i skuteczna. - Musiałem ją tylko dobrze poczyścić i działa - tłumaczy jej właściciel. Aby powstało dobre masło, trzeba było jeszcze poszukać dobrego, tłustego mleka prosto od krowy, ale i taki produkt się znalazł w Bełczącu.

 

 

 

Eugeniusz Latek z Bełcząca: Tradycyjne oddzielanie śmietany od mleka Nasze Koło Gospodyń Wiejskich na filmiku prezentuje tradycyjne oddzielanie śmietany od mleka za pomocą ręcznego separatora – centryfugi. To urządzenie jest z lat 30. XX wieku, wyprodukowane przez niemiecką firmę Ramesohl Schmidt w Westfalii. Separator jest uruchamiany za pomocą siły ludzkiej, korbą. Mleko wlewamy do misy. Misa jest zabezpieczona specjalnym zaworem.

reklama

 

 

Zgłoszenie zostało wysłane, filmik również, teraz pozostało tylko trzymać za KGW z Bełcząca mocno kciuki! 

 

 

 

Powyższy artykuł został opublikowany we Wspólnocie Radzyńskiej w połowie kwietnia. Dzisiaj otrzymaliśmy wiadomość, że KGW Bełcząc przeszło do kolejnego etapu  we wszytskich kategoriach ( oprócz ,,.niedzielnego obiad'). Ten odbędzie się w Zamościu, w sierpniu. Nadal trzymamy kciuki! 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama