Celem zajęć było przybliżenie młodzieży różnorodnych możliwości edukacyjnych po ukończeniu szkoły podstawowej, ze szczególnym uwzględnieniem nauki w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego.
Prezentacja ścieżek kształcenia
Zajęcia poprowadziły:
-
Lucyna Panasiuk-Żurawska – doradca zawodowy ZSR w Woli Osowińskiej,
Alicja Koczkodaj – specjalistka ds. administracji i opiekunka praktyk w SM Spomlek,
Monika Kamola – specjalistka ds. personalnych w dziale HR Spomleku.
Lucyna Panasiuk-Żurawska omówiła możliwości dalszej nauki, przedstawiając technikum jako atrakcyjną formę edukacji, łączącą przygotowanie ogólne – niezbędne do ukończenia matury i podjęcia studiów – z praktycznymi umiejętnościami zawodowymi, które pozwalają absolwentom na podjęcie pracy zaraz po szkole średniej.
Mleczarski zawód w praktyce
Alicja Koczkodaj i Monika Kamola zaprezentowały uczniom ścieżki rozwoju oraz perspektywy zawodowe związane z pracą w branży mleczarskiej. Uczestnicy spotkania obejrzeli film przedstawiający codzienną pracę Spółdzielczej Mleczarni Spomlek, zapoznali się z różnymi stanowiskami pracy oraz strukturą organizacyjną zakładu.
Na zakończenie uczniowie wzięli udział w degustacji serów oraz wykonali pamiątkowe zdjęcia.
Wydarzenie zgodne z polityką oświatową
Spotkanie wpisywało się w kierunki polityki oświatowej państwa na bieżący rok szkolny, szczególnie w obszar dotyczący promocji kształcenia zawodowego w szkołach podstawowych oraz w środowiskach pracodawców, a także we wzmacnianie roli doradztwa zawodowego. Wydarzenie realizowało również założenia szkolnego Programu Realizacji Doradztwa Zawodowego.
Inicjatywa została zorganizowana we współpracy z Anną Kuśmierowską – doradcą zawodowym w SP nr 1 w Radzyniu Podlaskim, a obecnie także psychologiem szkolnym w Zespole Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.