reklama

Radzynianka pisze przewodniki po Włoszech

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Magdalena Oknińska

Radzynianka pisze przewodniki po Włoszech - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura- Do Włoch jeżdżę, aby zwiedzać miasta, przesiadywać w kościołach, oglądać freski, fotografować ludzi i koty - i wśród tych wszystkich duchowych przyjemności zaspokajać też potrzeby ciała, czyli po prostu jeść - mówi Anna Maria Goławska, która napisała jeden z najpopularniejszych w Polsce przewodników po włoskiej Toskanii i Umbrii.

Anna Maria Goławska radzi, jak poznawać kraj oliwy i makaronu

Włochy pierwszy raz odwiedziła na początku lat 90-tych ubiegłego wieku, kiedy miała 16 lat.

Ksiądz Stanisław, który uczył wtedy religii w radzyńskim liceum, zorganizował  pielgrzymkę do Rzymu. Pojechaliśmy dużą grupą, mieliśmy audiencję u Jana Pawła II. Już wtedy Włochy bardzo mi się spodobały

- mówi Anka.

Zauroczona Toskanią

Toskania, do której pojechała wiele lat później, z miejsca ją zachwyciła.

Jest przepiękna, krajobrazowo, architektonicznie, czysta, zadbana. Pełna wspaniałej sztuki średniowiecznej i renesansowej - zresztą tu właśnie renesans się narodził

- opowiada. Ogromne wrażenie zrobili na niej także mieszkańcy.

Są przyjaźni, mimo natłoku turystów nie zatracili naturalnej gościnności i darzą przyjezdnych sympatią. Dużo czasu spędzają w miejscach publicznych, na placach, w kawiarniach, żyje się więc tam przyjemnie, dużo się rozmawia, śmieje

- dodaje podróżniczka.

Nie bez znaczenia w jej miłości do Toskanii są też jedzenie i wino.

Włosi mówią, że w ich kraju "się je" i to zdanie usprawiedliwia wszelkie porywy łakomstwa i przybieranie na wadze. W Toskanii kuchnia jest niezbyt skomplikowana, nie używa się wielu przypraw, podstawą potraw muszą być dobrej jakości składniki

- opowiada Anka. Typowe dania to na przykład makarony z sosami - pomidorowym, grzybowym, bruschetta z oliwą, nadziewane kwiaty cukinii, zimą zupy, a wśród deserów niezrównane lody, panna cotta i tiramisu.

Anna przekonała się naocznie, jak powstają wyśmienite dania kuchni włoskiej, bo przez kilka miesięcy pracowała w restauracji w Toskanii. Teraz dania inspirowane Włochami wykorzystuje w swojej kuchni, a przepisy zamieszcza na blogu "Włoskie Żarcie". Pomysłów jej nie brakuje, a warto dodać, że od wielu lat jest wegetarianką.

Pomysł na książkę - przewodnik

Włochy poznawała ze swoim przyjacielem Grzegorzem Lindenbergiem, znanym dziennikarzem i założycielem Gazety Wyborczej.

Mieliśmy tysiące zdjęć z podróży, innych niż w typowych przewodnikach i chcieliśmy je pokazać szerszemu gronu. Założyliśmy więc stronę internetową o Toskanii. Dostawaliśmy wiele pytań o podróże, jak je zorganizować, ile co kosztuje itp. Strona się rozwijała, my jeździliśmy co roku do Toskanii i Umbrii, więc w końcu zrodził się pomysł na spisanie doświadczeń. Nasz pierwszy, skromny przewodnik został wydany w 2006 r.

- opowiada Anna.

Pomaga znaleźć kwatery

Przewodniki zajmowały czołowe miejsca w sprzedaży znanych internetowych księgarni, a Anna i Grzegorz opowiadali o swoich podróżach w różnych stacjach telewizyjnych i radiowych.

Ludzie coraz częściej pytali nas o konkretne noclegi. Polecałam znane mi miejsca, a w końcu zaczęłam współpracować z właścicielami agroturystyk, apartamentów - już nie tylko w Toskanii, ale i Umbrii oraz na Sycylii

- Anna opowiada o początku działalności swojej firmy.

To co poleca miłośnikom Włoch, sprawdza najpierw na własnej skórze. Turyści zwykle wracają zachwyceni, nie tylko Toskanią, ale właśnie kontaktem z ludźmi, a to jest niesamowicie ważne

- opowiada Anka.

A żeby mieć w Polsce też trochę prawdziwych włoskich smaków, zaczęła sprowadzać z Włoch oliwę, oczywiście extra vergine.

Obejrzyj i jedź do Toskanii

Strona internetowa Anny Marii Goławskiej, na której można poczytać o Włoszech, obejrzeć niesamowite zdjęcia, poczytać relacje z podróży, poszukać przepisów kulinarnych, kupić oliwę czy zarezerwować nocleg, to: www.toskania.org.pl.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE