reklama

Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK - 110 lat ,,mlecznej historii" i z tej okazji wielki festyn

Opublikowano:
Autor:

Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK  - 110 lat ,,mlecznej historii" i z tej okazji wielki festyn  - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KulturaZ okazji jubileuszu zakład przygotował szereg atrakcji i wydarzeń towarzyszących, a zaprasza na nie wszystkich mieszkańców powiatu radzyńskiego i nie tylko. 110 lat spółdzielczości to też historia wielu rolników i ich rodzin, którzy współtworzą jedną z najsilniejszych spółdzielni mleczarskich w kraju. SPOMLEK współcześnie konkuruje z powodzeniem na rynkach polskich i światowych. Firma zatrudnia 800 pracowników w kilku oddziałach na terenie Polski, w roku 2018 osiągnęła przychód w wysokości 550 mln zł, produkuje 70 ton sera dziennie, czyli dziennie przerabia 700 tys. litrów mleka, które jest skupowane z 10 województw.  Sery żółte, w tym prestiżowe i nagradzane na wielu konkursach sery długodojrzewające: Bursztyn, Rubin i Szafir są niekwestionowana dumą zakładu i Radzynia Podlaskiego. Zna te sery niejeden wybitny kucharz i restaurator, a ważną gałęzią rozwoju firmy i wkraczania w nowoczesność jest postawienie na edukację w zakresie kultury jedzenia sera, łączenia serów z odpowiednimi winami, a także daniami ciepłymi czy deserami. Warto podkreślić, że jednym z ekskluzywnych produktów Spomleku są opakowane w czarne, eleganckie pudełko, ręcznie robione praliny z nadzieniem serowym. Przygotowuje je Mieczysław Chojnacki, Mistrz Świata w Cukiernictwie.

Na dwa tygodnie przed festynem zakładu została zorganizowana konferencja prasowa połączona z wizytą studyjną, a także degustacją serów w różnych, nietypowych odsłonach ( lody z serem czy pralinki z nadzieniem serowym). Była to okazja do poznania tajników produkcji serów żółtych dojrzewających, a także prześledzenia drogi od przyjęcia mleka do gotowego wyrobu na sklepowej półce.

Spółdzielczość przetrwała 

 - Warto podkreślić, że jubileusz 110 lat istnienia nie obchodzimy z okazji istnienia spółdzielni w Radzyniu. Traktujemy to szerzej. Spomlek jest kontynuatorem tradycji spółdzielczych, która w przypadku mleczarstwa wyszła po transformacjach obronną ręką.  Idea spółdzielczości miała duży wpływ na społeczności lokalne i pielęgnowana jest do dnia dzisiejszego. To jest dla nas bardzo ważne – podkreślił na spotkaniu Edward Bajko, prezes SM Spomlek. 

W konferencji uczestniczyli także:  Paweł Gaca - wiceprezes, Aneta Mostowiec– rzecznik prasowy, Emilia Pożarowszczyk – kierownik ds. Marketingu i PR, przewodnikami po zakładzie byli: Wojciech Styś – główny technolog, Renata Dudek - starszy pielęgniarz serów, a przepyszne dania serowował Jarosław Walczyk – szefa kuchni i ambasador marki „Skarby Serowara”. 

 

Kolejne atrakcje czekają 29 czerwca. Szczegóły na plakatach. 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo