Na dwa tygodnie przed festynem zakładu została zorganizowana konferencja prasowa połączona z wizytą studyjną, a także degustacją serów w różnych, nietypowych odsłonach ( lody z serem czy pralinki z nadzieniem serowym). Była to okazja do poznania tajników produkcji serów żółtych dojrzewających, a także prześledzenia drogi od przyjęcia mleka do gotowego wyrobu na sklepowej półce.
Spółdzielczość przetrwała
- Warto podkreślić, że jubileusz 110 lat istnienia nie obchodzimy z okazji istnienia spółdzielni w Radzyniu. Traktujemy to szerzej. Spomlek jest kontynuatorem tradycji spółdzielczych, która w przypadku mleczarstwa wyszła po transformacjach obronną ręką. Idea spółdzielczości miała duży wpływ na społeczności lokalne i pielęgnowana jest do dnia dzisiejszego. To jest dla nas bardzo ważne – podkreślił na spotkaniu Edward Bajko, prezes SM Spomlek.
W konferencji uczestniczyli także: Paweł Gaca - wiceprezes, Aneta Mostowiec– rzecznik prasowy, Emilia Pożarowszczyk – kierownik ds. Marketingu i PR, przewodnikami po zakładzie byli: Wojciech Styś – główny technolog, Renata Dudek - starszy pielęgniarz serów, a przepyszne dania serowował Jarosław Walczyk – szefa kuchni i ambasador marki „Skarby Serowara”.
Kolejne atrakcje czekają 29 czerwca. Szczegóły na plakatach.