Nowo powstała klasa liczy 27 uczniów z gminy Radzyń Podlaski, Ulan-Majorat i Borki, którzy będą uczyć się w technikum 5-letnim (po szkole podstawowej) i 4-letnim (po gimnazjum). Program nauczania będzie bogaty w wiele zajęć teoretycznych i praktycznych, dzięki któremu uczniowie będą przygotowani do podjęcia pracy w największych zakładach mleczarskich, przedsiębiorstwach rolniczych lub prowadzenia własnej działalności.
Współpraca z ZSR w Woli Osowińskiej układa nam się bardzo dobrze. Cieszy nas to, że młodzi ludzie wciąż widzą potencjał w nauce zawodu mleczarza. My, jako firma będziemy starali się wspierać ich edukację, poprzez zajęcia i możliwość odbycia praktyk w naszym radzyńskim zakładzie. Zależy nam na tym, aby młodzi technicy przetwórstwa mleczarskiego po ukończeniu szkoły mieli przeświadczenie, że dokonali słusznego wyboru i znaleźli stabilne, atrakcyjne zatrudnienie w branży mleczarskiej.
-podkreśla Edward Bajko, Prezes Zarządu Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.
Ogromnie się cieszę, że udało nam się otworzyć ten kierunek i jestem przekonana, że w kolejnych latach zainteresowanie rekrutacją będzie równie duże, tym bardziej, że jest to kierunek unikatowy, który daje szansę znalezienia bardzo dobrej pracy i rozpoczęcia edukacji na wyższym poziomie na studiach związanych z technologią żywności, mleczarstwem itp.
-dodaje Beata Żurawska-Polkowska, dyrektor Zespołu Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej.