reklama

Technik przetwórstwa mleczarskiego - nowy kierunek w Woli Osowińskiej

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Picasa

Technik przetwórstwa mleczarskiego - nowy kierunek w Woli Osowińskiej - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KulturaUczniowie Zespołu Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej (woj.lubelskie) 2 września rozpoczęli naukę w zawodzie - Technik Przetwórstwa Mleczarskiego. Otwarcie nowego kierunku to wynik współpracy szkoły ze Spółdzielczą Mleczarnią Spomlek.  Oficjalna inauguracja zajęć na kierunku Technik Przetwórstwa Mleczarskiego z udziałem zarządu spółdzielni odbędzie się 11 września b.r.

Nowo powstała klasa liczy 27 uczniów z gminy Radzyń Podlaski, Ulan-Majorat i Borki, którzy będą uczyć się w technikum 5-letnim (po szkole podstawowej) i 4-letnim (po gimnazjum). Program nauczania będzie bogaty w wiele zajęć teoretycznych i praktycznych, dzięki któremu uczniowie będą przygotowani do podjęcia pracy w największych zakładach mleczarskich, przedsiębiorstwach rolniczych lub prowadzenia własnej działalności.

Współpraca z ZSR w Woli Osowińskiej układa nam się bardzo dobrze. Cieszy nas to, że młodzi ludzie wciąż widzą potencjał w nauce zawodu mleczarza. My, jako firma będziemy starali się wspierać ich edukację, poprzez zajęcia i możliwość odbycia praktyk w naszym radzyńskim zakładzie. Zależy nam na tym, aby młodzi technicy przetwórstwa mleczarskiego po ukończeniu szkoły mieli przeświadczenie, że dokonali słusznego wyboru i znaleźli stabilne, atrakcyjne zatrudnienie w branży mleczarskiej.

-podkreśla Edward Bajko, Prezes Zarządu Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.

Dzięki licznym zajęciom praktycznym w zakładzie Spółdzielczej Mleczarni Spomlek uczniowie dowiedzą się m.in., jak wygląda proces produkcji serów, proszków mlecznych oraz masła. Poznają wszystkie etapy produkcji, począwszy od odbioru mleka, aparatownię, warzelnię aż po dojrzewalnię i dział konfekcjonowania sera. To wszystko umożliwi im poznanie branży mleczarskiej od środka i jak najlepsze przygotowanie do przyszłej pracy.
 

Ogromnie się cieszę, że udało nam się otworzyć ten kierunek i jestem przekonana, że w kolejnych latach zainteresowanie rekrutacją będzie równie duże, tym bardziej, że jest to kierunek unikatowy, który daje szansę znalezienia bardzo dobrej pracy i rozpoczęcia edukacji na wyższym poziomie na studiach związanych z technologią żywności, mleczarstwem itp.

-dodaje Beata Żurawska-Polkowska, dyrektor Zespołu Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej.

Oficjalna inauguracja zajęć na kierunku Technik Przetwórstwa Mleczarskiego z udziałem zarządu Spółdzielczej Mleczarni Spomlek odbędzie się 11 września b.r.

 
 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE