reklama

Technikum Przetwórstwa Mleczarskiego w Woli Osowińskiej - ruszyło

Opublikowano:
Autor:

Technikum Przetwórstwa Mleczarskiego w Woli Osowińskiej - ruszyło - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KulturaW środę 11 września odbyła się inauguracja klasy technikum przetwórstwa mleczarskiego w Zespole Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej. Młodzież, ich rodzice wierzą, że po ukończeniu szkoły będą mieć szansę na stabilną pracę. - Człowiek jego chęci, wykształcenie, kompetencje oraz pasja liczą się najbardziej w pracy, dlatego czekamy na was w firmie. Postaramy się możliwie najpełniej przekazać wam wiedzę i dać możliwość samodzielnej pracy – mówił podczas inauguracji klasy o profilu Technik Przetwórstwa Mleczarskiego Prezes Zarządu Edward Bajko.

Nowo powstała klasa w Zespole Szkół rolniczych w Woli Osowińskiej (gmina Borki) liczy 27 uczniów z gminy Radzyń Podlaski, Ulan-Majorat i Borki, którzy będą uczyć się w technikum 5-letnim (po szkole podstawowej) i 4-letnim (po gimnazjum). Program nauczania bogaty jest w wiele zajęć teoretycznych i praktycznych, dzięki któremu uczniowie będą przygotowani do podjęcia pracy w największych zakładach mleczarskich, przedsiębiorstwach rolniczych lub prowadzenia własnej działalności.

 - Postanowiliśmy dodatkowo powitać klasę I, która wybrała nowy kierunek kształcenia: technik przetwórstwa mleczarskiego. To zawód, który ma dwie kwalifikacje: produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń, druga to organizacja i nadzorowanie wyrobów mleczarskich. Dziękuję, że odważyliście się podjąć taką decyzję - mówiła Beata Żurawska-Polkowska, dyrektor Zespołu Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej

Wyboru specjalizacji gratulował młodzieży prezes Edward Bajko jednocześnie przekonując, że to dobry wybór. A jeden z uczniów, Robert Mitura ocenił: -  Uważam, że praca w mleczarni jest ciekawa. Poza tym z Białej do Radzynia, do firmy Spomlek jest blisko, dużo osób chwali zarobki, pracę, więc to było głównym powodem, dla którego zdecydowałem się na rozpoczęcie nauki w szkole. Dodatkowym wsparciem mojej decyzji byli starsi koledzy, którzy pracowali w Spomleku przez okres wakacyjny. 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE