Także o tym, jak się zapatruje na hodowle proponowanej alternatywnie hodowli wołowiny.
- Za ile mamy hodować tą wołowinę? Za dwa złote ? Dlaczego dzisiaj nie ma tutaj marszałka? Dlaczego w całym powiecie wprowadzono czerwoną strefę ASF, tylko w Borkach nie? Czy dlatego, że tam marszałek hoduje świnie? - wprost wykrzykiwał żale rolnik.
Należy tu wyjaśnić, że nieobecność była spowodowana wizytą w Brukseli, a strefy związane z chorobą ASF wytycza Komisja Europejska i są one niezależne od decyzji lubelskiego urzędu marszałkowskiego.
Grupie rolników, którzy w większości są w trakcie rezygnacji lub już zrezygnowali z produkcji trzody został zaproponowany poniższy porządek spotkania:
- 10.00. Działania samorządu na rzecz walki z ASF - Sławomir Sosnowski, Marszałek Województwa Lubelskiego
- 10.30-11.30 Czynniki genetyczne warunkujące produkcję wołowiny - dr inż. Piotr Stanek, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
- 11.30-12.30 Metody i modele produkcji wołowiny - dr hab. Witold Chabuz, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
- 12.30-13.00 Przerwa kawowa
- 13.00-14.00 Produkcja bydła mięsnego praktyce - Krzysztof Świderski, Przedstawiciel producentów bydła mięsnego
- 14.00-14.30 Panel dyskusyjny, podsumowanie konferencji
- 14.30-15.00 Degustacja potraw regionalnych
- Coraz częściej mówi się o produkcji soi bez GMO i wielkim zapotrzebowaniu na nią także na terenie Europy - mówił Grzegorz Kapusta, wicemarszałek województwa lubelskiego.
Więcej w papierowym wydaniu Wspólnoty.