reklama

Zamiast trzody, bydło lub soja - Ludowcy podpowiadają rolnikom alternatywę (zdjęcia)

Opublikowano:
Autor:

Zamiast trzody, bydło lub soja - Ludowcy podpowiadają rolnikom alternatywę (zdjęcia) - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KulturaMarszałek Województwa Lubelskiego 23 kwietnia zapraszał rolników powiatów: radzyńskiego i parczewskiego na szkolenie pod hasłem: "Wsparcie alternatywnych form produkcji rolnej wobec ASF". Niestety nie dojechał i o to miał pretensję jeden z rolników, który chciał porozmawiać z marszałkiem o Afrykańskim Pomorze Świń i opłacalności produkcji.

Także o tym, jak się zapatruje na hodowle proponowanej alternatywnie hodowli wołowiny.

- Za ile mamy hodować tą wołowinę? Za dwa złote ? Dlaczego dzisiaj nie ma tutaj marszałka? Dlaczego w całym powiecie wprowadzono czerwoną strefę ASF, tylko w Borkach nie? Czy dlatego, że tam marszałek hoduje świnie? - wprost wykrzykiwał żale rolnik.

Należy tu wyjaśnić, że nieobecność była spowodowana wizytą w Brukseli, a strefy związane z chorobą ASF wytycza Komisja Europejska i są one niezależne od decyzji lubelskiego urzędu marszałkowskiego.

Grupie rolników, którzy w większości są w trakcie rezygnacji lub już zrezygnowali z produkcji trzody został zaproponowany poniższy porządek spotkania:

  • 10.00. Działania samorządu na rzecz walki z ASF - Sławomir Sosnowski, Marszałek Województwa Lubelskiego
  • 10.30-11.30 Czynniki genetyczne warunkujące produkcję wołowiny - dr inż. Piotr Stanek, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • 11.30-12.30 Metody i modele produkcji wołowiny - dr hab. Witold Chabuz, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • 12.30-13.00 Przerwa kawowa
  • 13.00-14.00 Produkcja bydła mięsnego praktyce - Krzysztof Świderski, Przedstawiciel producentów bydła mięsnego
  • 14.00-14.30 Panel dyskusyjny, podsumowanie konferencji
  • 14.30-15.00 Degustacja potraw regionalnych
Urząd Marszałkowski ma zamiar przeprowadzić cykl szkoleń tego typu na całej Lubelszczyźnie i rozmawiać z rolnikami o pomysłach na przebranżowienie gospodarstw. Szansą na poprawę rolnikom stabilności finansowej ma być propozycja hodowli bydła i produkcja wysokobiałkowej soi.

- Coraz częściej mówi się o produkcji soi bez GMO i wielkim zapotrzebowaniu na nią także na terenie Europy - mówił Grzegorz Kapusta, wicemarszałek województwa lubelskiego.

Więcej w papierowym wydaniu Wspólnoty.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE