reklama
reklama

Maszynka do mielenia mięsa – jak wybrać model, który sprawdzi się w zakładzie gastronomicznym

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Maszynka do mielenia mięsa – jak wybrać model, który sprawdzi się w zakładzie gastronomicznym - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościPotrawy z mięsa mielonego cieszą się dużym uznaniem wśród klientów restauracji, barów i stołówek? Żeby jednak zachwyciły gości, muszą być wykonane z najwyżej jakości surowca. Liczy się nie tylko jakość mięsa, ale również to, jak zostało ono zmielone. To dlatego maszynka do mielenia mięsa jest tak istotnym elementem wyposażenia każdej profesjonalnej kuchni. Jak jednak wybrać odpowiedni model?
Reklama lokalna
reklama

Maszynka do mielenia mięsa – czy warto się na nią zdecydować?

 

Tradycyjny kotlet mielony, soczysty hamburger z wołowiną, spaghetti bolognese czy też pulpety to tylko niektóre popularne potrawy, do przygotowania których mięso mielone jest niezbędne. Poleganie na zapakowanych gotowcach nie jest dobrą praktyką. Jakość znajdującego się w nich mięsa mielonego może bowiem pozostawiać wiele do życzenia.

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest samodzielne mielenie mięsa. Dzięki niemu kucharz wie, co trafia do przygotowywanej przez niego potrawy. Profesjonalna, elektryczna maszynka do mielenia mięsa jest więc sprzętem, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. To wydajne, niezawodne i wygodne urządzenie, które usprawni przygotowywanie wielu dań. Jak jednak wybrać odpowiedni model, który sprawdzi się w gastronomii?

 

Na co zwrócić uwagę przy wyborze maszynki do mielenia mięsa?

 

Na rynku dostępnych jest wiele maszynek lub wilków (mówiąc żargonem gastronomicznym) do mielenia mięsa. Żeby wybrać odpowiednie urządzenie, należy zwrócić uwagę na następujące kwestie:

 

-moc sprzętu – najmniejsze maszynki do mięsa osiągają moc od 250 do 500 watów. To atrakcyjne cenowo opcje, które jednak nie nadają się do profesjonalnych zastosowań. W takim przypadku warto sięgać po mocniejsze sprzęty. Wilk o mocy 1100 W będzie w stanie zmielić nawet 250 kg mięsa w ciągu godziny,

 

-materiał, z którego wykonano sprzęt – za najlepsze rozwiązanie uchodzi stal nierdzewna. Jest to trwały oraz odporny na uszkodzenia mechaniczne wpływ trudnych warunków materiał. Niestraszne mu wahania temperatur ani wilgoć. Co więcej, stal nierdzewna nie wpływa w żaden sposób na smak mięsa. Jest również łatwa w czyszczeniu,

 

-wydajność mielenia – zależy od mocy sprzętu. Im większą mocą dysponuje maszynka do mielenia mięsa, tym najczęściej osiąga wyższą wydajność. Za najlepsze urządzenia uznaje się te o wydajności co najmniej 250 kg/h.

 

 

Wilk do mielenia mięsa – czynniki, których nie można pominąć przy kupnie sprzętu

 

Przy wyborze maszynki do mielenia mięsa nie można pominąć także innych kwestii. Sprawdzić trzeba m.in. wyposażenie dodatkowe sprzętu. Większość producentów dodaje do urządzenia różnego rodzaju sitka i noże, które zwiększają jego funkcjonalność. Warto jednak upewnić się co do tego przed dokonaniem zakupu.

Innym elementem, na który warto zwrócić uwagę przy wyborze sprzętu, jest jego gotowość do pracy ciągłej. Jest to szczególnie ważne w przypadku zakładów mięsnych. Im dłużej bowiem maszynka do mielenia mięsa może pracować bez przerwy, tym lepiej. Odpowiednio dobrany sprzęt pozwala zredukować liczbę przestojów do minimum.

Nowoczesne wilki do mielenia mięsa wyposażone są również w innowacyjne systemy, które wspierają użytkownika. Szczególnie przydatna okazać może się funkcja samodzielnego ostrzenia noży. Co więcej, urządzenie powinno mieć zabezpieczenie przed przegrzaniem. Taki system wydłuży jego żywotność. Na koniec warto sprawdzić renomę producenta oraz upewnić się, jak długi okres gwarancyjny oferuje dana marka.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama