Piec konwekcyjny – jak wybrać urządzenie, które sprosta potrzebom biznesu?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Piec konwekcyjny – jak wybrać urządzenie, które sprosta potrzebom biznesu? - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Bez odpowiedniego wyposażenia prowadzenie lokalu gastronomicznego to nie lada wyzwanie. Oczywiście, można mu sprostać.

Bez odpowiedniego wyposażenia prowadzenie lokalu gastronomicznego to nie lada wyzwanie. Oczywiście, można mu sprostać. Po co się jednak trudzić, jeśli na rynku dostępne są sprzęty, które ułatwiają pracę kucharzom? Jednym z takich urządzeń jest piec konwekcyjny. Jak go wybrać, aby był dopasowany do potrzeb konkretnej restauracji?

 

Jak działa piec konwekcyjny? Po co jest potrzebny?

 

Właściwie wyposażona kuchnia to podstawa prawidłowo funkcjonującego lokalu gastronomicznego. Bez odpowiednich urządzeń, naczyń i akcesoriów przygotowywanie posiłków dla gości jest nie tyle trudne, ile wręcz niemożliwe do wykonania. W pierwszej kolejności warto więc zadbać o to, aby zatrudnieni kucharze dysponowali odpowiednim sprzętem. Wśród niezbędnego oprzyrządowania wymienić można piec konwekcyjny. Jak działa i dlaczego warto go mieć w profesjonalnej kuchni?

Jak sama nazwa wskazuje, piece konwekcyjne wykorzystują zjawisko konwekcji, które polega na wprowadzeniu ciepłego powietrza w ruch przy pomocy specjalnych wentylatorów. W efekcie urządzenie równomiernie się nagrzewa, co sprawia, że poddawana obróbce żywność piecze się szybciej.

Co więcej, dzięki temu, że na wszystkich poziomach sprzętu panuje identyczna temperatura, kucharz może przygotowywać wiele porcji jednocześnie. Na dodatek piece konwekcyjne oczyszczają podgrzewane powietrze z zapachów. W efekcie można w nich piec różne potrawy bez obaw o to, że ich aromaty i smaki się pomieszają.

Przedstawione możliwości pieców konwekcyjnych usprawniają przygotowywanie i wydawanie posiłków, co przekłada się na większą satysfakcję wśród klientów. Skrócony czas pieczenia to korzyść także dla budżetu restauratora. Oznacza bowiem mniejsze zużycie prądu lub gazu w zależności od sposobu zasilania sprzętu.

 

Piec konwekcyjny – optymalny sposób zasilania

 

Przy wyborze pieca konwekcyjnego do restauracji warto wziąć pod uwagę kilka czynników. Ułatwi to znalezienie optymalnie dopasowanego sprzętu. Podstawową kwestią, którą należy przeanalizować, jest sposób zasilania urządzenia. Na rynku dostępne są bowiem piece konwekcyjne gazowe i elektryczne. Te pierwsze są tańsze w eksploatacji, drugie natomiast są wyposażone w większą liczbę funkcji, przez co dają szersze możliwości przygotowywania potraw.

To, jaki sposób zasilania pieców konwekcyjnych wybierze restaurator, nie zależy jednak wyłącznie od jego indywidualnych preferencji. Istotny jest bowiem układ instalacji występującej na zapleczu kuchennym. Jeśli lokal nie został podłączony do sieci gazowej, wówczas zostaje tylko opcja elektrycznego pieca konwekcyjnego.

 

Jak wybrać idealny piec konwekcyjny?

 

Sposób zasilania to niejedyny ważny czynnik, który warto przeanalizować przy wyborze pieca konwekcyjnego. Istotna jest także liczba dań podawanych w ciągu dnia. Im jest ona wyższa, tym większy powinien być piec. Rynek obfituje w rozwiązania różnego typu. W przypadku restauracji na ogół stosuje się warianty sześcio-, dziesięcio- lub dwudziestopółkowe.

Piec konwekcyjny powinien być dostosowany swoimi rozmiarami także do ilości dostępnego miejsca. W niewielkich kuchniach duże piece mogą się nie sprawdzić. Będą bowiem przeszkadzać. Bywa, że uniemożliwiają zastosowanie innych sprzętów, co nie wpływa pozytywnie na wydajność pracy.

Przy wyborze pieca konwekcyjnego pochylić należy się również nad oferowanymi funkcjami. Jeśli w restauracji przygotowywane są różnorodne posiłki, wówczas szerokie spektrum możliwości urządzenia jest pożądane. Natomiast jeśli ma on służyć wyłącznie do standardowego pieczenia potraw lub podgrzewania posiłków, wystarczający okaże się prosty piec konwekcyjny z kilkoma funkcjami.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE