Przeprowadzono je w dniach 27-29 października. Warsztaty zorganizowały członkinie Stowarzyszenia Ziemi Branickiej, a wsparła je finansowo Gmina Radzyń Podlaski, w ramach realizacji zadania - upowszechnianie kultury i dziedzictwa narodowego.
Główny cel tego przedsięwzięcia to chęć podtrzymania tradycji i upowszechniania zwyczajów związanych z kuchnią tradycyjną i regionalną naszych dziadków oraz odtwarzanie dawnych przepisów powstałych w wyniku działalności Koła Gospodyń Wiejskich, które działało niegdyś w Branicy
- tłumaczy instruktor Jacek Michalak, nauczyciel praktycznej nauki zawodu w ZSP im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim, który czuwał nad kulinarną całością imprezy.
W tym roku warsztaty udało się przeprowadzić po raz drugi. I edycja, również trzydniowa, odbyła się na początku listopada 2012 roku. Wówczas hitem kulinarnym była kaczka z jabłkami.
Przebojem tej edycji był Branicki placek z jabłkami i rozmarynem, w sam raz na jesienną aurę, ponieważ, jak zdradzają gospodynie, rozmaryn ma właściwości przeciwbakteryjne, wyróżnia się działaniem przeciwgrzybicznym i wspomaga układ odpornościowy. Ciekawą nowinką była ryba duszona na porach z imbirem, gruszkami i pigwą. Wykorzystano pigwę, która zawiera duże ilości cennej podczas jesiennych chłodów witaminy C.
Dzięki warsztatom mamy nadzieję, iż w przyszłości opracujemy przewodnik kulinarny zawierający przepisy z poprzedniej i obecnej edycji warsztatów
- mówi z nadzieją Agnieszka Warzywoda prezes stowarzyszenia.
Wzięli w niej udział mieszkańcy wsi i sąsiednich miejscowości, zarówno osoby starsze, które udzielały porad i wskazówek, dzieliły się doświadczeniami i wspomnieniami oraz osoby młode, które mogły poznać walory kulinarne naszej miejscowości i regionu oraz pogłębić wiedzę na temat codziennego życia mieszkańców wsi.