reklama

Gazpacho - o nic nie pytajcie Hiszpanów!

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Gazpacho - o nic nie pytajcie Hiszpanów! - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Informacje radzyńskie Lato w pełni, a gazpacho według przepisu naszego redakcyjnego kolegi jest tak dobry, że przepis musimy - podać dalej. Zbyszek Smółko poleca:
reklama

Przed nami kolejna fala upałów. Nie ma mowy o siedzeniu w kuchni, dogrzewaniu się piekarnikiem i palnikami. A że akurat jest pełnia sezonu na pomidory, więc wybór jest prosty: hiszpański orzeźwiający, pełen warzyw chłodnik. Kwadrans roboty i mamy to! Przepis jest prosty, nic nie może pójść źle. Trzy mocno dojrzałe, najlepiej wyhodowane na słońcu pomidory nacinamy od góry na krzyż. Wkładamy do wrzątku na minutę. Po tym czasie skórka będzie już ładnie odstawać i obierzemy je z łatwością. Kroimy w kostkę. Dwa ogórki gruntowe starannie myjemy (jeśli mamy je z ogródka, to obierać nie trzeba, szkoda zawartych w skórce smaków...). Kroimy w kostkę. Podobnie traktujemy półsłodkiej cebuli i jedną czerwoną paprykę oraz dwa ząbki czosnku. Do tego dwie namoczone w wodzie dwie kromki pieczywa tostowego, dwie łyżki oliwy i łyżeczka soli. Całe to dobro wkładamy do malaksera albo blendujemy. Nie musi to być idealnie jednolite, nawet nie powinno. Doprawiamy pieprzem, pikantną papryką i - uwaga, bardzo ważne - białym octem winnym najlepszej jakości.

 

 

Proporcje warzyw możecie oczywiście modyfikować. Niezbędnym składnikiem jest bazylia. Ja dodaję ją na każdym etapie. Najpierw garść suszonej, a na wydaniu dokładam świeże listki. Dodaję też do talerza trochę większych, niezmiksowanych kawałków pomidora i papryki. Kilka razy widziałem podawane z połówkami gotowanego jajka, ale mi się ten pomysł nie podoba. Gazpacho podajemy schłodzone. Jeśli brakuje nam czasu albo cierpliwości, śmiało możecie wrzucić do niego po prostu kilka kostek lodu.

 

A teraz gwoli wyjaśnienia tytułu. Zjadłem kilka gazpacho wykonanych przez świetnych kucharzy. Oczytałem się w temacie i obejrzałem sto filmów instruktażowych. Hiszpańskich, meksykańskich, polskich. Kilka razy sam zrobiłem gazpacho, rodzina i przyjaciele chwalili. Więc w końcu odważyłem się: zaprosiłem kolegę, rozmiłowanego w kuchni rodowitego Hiszpana. - Taaaaaak, to jest dobre, to ma odpowiednią teksturę, jest naprawdę smaczne.... Ale wiesz... nie wiem, o co chodzi, ale coś tu smakuje inaczej... A może to powinien dokładnie być ocet de Jerez? Ale tak, tak, to jest dobre, niekoniecznie gazpacho, ale dobre... O nic nie pytajcie Hiszpanów... Zbigniew Smółko

 

Dla czterech osób: Trzy pomidory malinowe ze słońca Dwa ogórki gruntowe pół cebuli cukrowej papryka czerwona ząbek czosnku dwie kromki pieczywa tostowego dwie łyżki oliwy dwie łyżki białego octu winnego sól, pieprz, bazylia świeża i suszona

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
reklama