Niepisaną tradycją festiwalu, którą od lat wspiera "Spomlek" jest wręczanie aktorom i reżyserom, goszczącym na "Dwóch Brzegach", 8 kilogramowych kręgów serowych.
W tym roku będą to kręgi 16-miesięczne
- informowała kinomanów na pierwszej festiwalowej konferencji Grażyna Torbicka, dyrektor artystyczna.
Co roku "dojrzewamy" sery tyle miesięcy, ile wskazuje edycja festiwalu. Już w zeszłym roku mieliśmy odłożone sery, które miały być 16 miesięczne. Ale my też obchodzimy pewien jubileusz. Ser "Bursztyn", który mamy przyjermność z Państwem degustować obchodzi 20-lecie. Zajrzeliśmy w przepastne czeluście naszej dojrzewani i okazało się, że mamy nie tylko 20-miesięczne, ale i 24-miesięczne sery.
W tym roku postanowiliśmy wyciągnąć te perełki, bo warte są tego festiwalu i warte, byście Państwo je spróbowali.
- mówiła Emilia Pożarowszczyk, dyrektor marketingu.
Na pytanie Torbickiej, jaką wartość ma 2 letni ser, odpowiedziała, że jest bezcenny.
- Tę bezcenność cenimy sobie najbardziej.
Radzyńskie sery wraz z winami z kazimierskich winnic były miłym poczęstunkiem podczas pierwszego seansu na Zamku. Z powodu burzy film nie został wyświetlony, ale smakowe wrażenia pozostały na długo w pamięci uczestników niedoszłej projekcji 30 lipca.
Przez cały okres trwania "Dwóch Brzegów" fani X Muzy dosłownie oblegali serowy kącik "Spomleku", mając możliwość degustacji oraz zakupu przysmaków Spóldzielczej Mleczarni.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.